Bahan untuk Gula Hangus (A):
1/2 cawan* gula pasir
1/4 cawan air Bahan untuk Puding (B):
700ml susu penuh krim** / susu tepung campur air (jadikan anggaran 700ml)
3/4 cawan gula
sedikit esen vanila
1 sudu makan tepung kastard
7 biji telur
Cara membuatnya:
1
Satukan bahan A di dalam loyang bulat / sebarang acuan.*** Masak dengan api paling perlahan. Biar gula hancur dan menjadi keemasan. Angkat dan biarkan kira-kira seminit / sehingga gula hangus sejuk.
2
Satukan bahan B, gaul (jangan dipukul) sehingga gula hancur kemudian tapis adunan. Pastikan adunan tidak berbuih-buih. masukkan ke dalam loyang yang telah ada gula hangus tadi.
3
Kemudian, kukus 15 hingga 20 minit. Sejukkan dan sedia dihidang.
*Aku guna cawan untuk minum air panas.
**Aku guna susu cair jenama F&N.
***Pastikan loyang berkenaan cukup untuk dimuatkan ke dalam periuk pengukus.
p/s: Lebih sedap kalau dibiarkan dalam peti sejuk. Ia akan lebih berkrim dan disukai ramai.(sumber: Majalah Wanita edisi 17-23 Okt 08)
Selamat mencuba!!
3
cream caramal
Published at 2:21 PM in life is short
Related Posts
Post Details
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
3 Response to cream caramal
mengapakah suke post tentang makanan di bulan puasa sebegini. tsk T.T
lenkali pos la siket....=p
fatin nazihah ashari,
supaya kamu pon mencuba resepi ini. sedap dimakan kala berbuka. nyumnyum~
:D
Suryani,
haha..bagaimanakah caranya? tunggu la bila berjiran nanti. hari2 ade resepi baru sampai ke umah huhu~
Post a Comment